Nieuws en blog

  • Home
  • Nieuws en blog
  • Auteursrecht: let op bij het gebruik van foto’s van Google of Pinterest
Terug naar het overzicht

Auteursrecht: let op bij het gebruik van foto’s van Google of Pinterest

Wil je foto’s of afbeeldingen gebruiken voor je website, Facebookpagina of commerciële uitingen? Dan kun je niet zomaar een afbeelding van Google, Pinterest of een andere website gebruiken. Er is namelijk een grote kans dat op deze afbeeldingen auteursrecht rust.

Het is een veel voorkomend misverstand dat alles wat online staat, door iedereen gebruikt mag worden. Ook als dat er niet expliciet bij vermeld is, rust op een foto vaak een auteursrecht. Vertrouw er dan ook niet zomaar op dat beelden rechtenvrij zijn, maar controleer dit altijd goed.  

Wat is auteursrecht?

Auteursrecht is het recht van iemand die iets gemaakt heeft (een beeld, foto, tekst, etc.) om zelf te bepalen wat er met dat werk gebeurt. Dus wie het mag zien, horen of lezen. Voor de meeste afbeeldingen moet je dan ook toestemming vragen voor gebruik. Voor die toestemming moet je vaak betalen, maar dat hoeft niet altijd zo te zijn. Vraag je geen toestemming en gebruik je de afbeelding toch? Dan schend je het auteursrecht en riskeer je een boete. 

Voor fotografen is het overigens lastig om te onderzoeken of derden hun materiaal gebruiken zonder hun toestemming. Om zichzelf hierbij te ontlasten schakelen ze vaak gespecialiseerde bedrijven in die software gebruiken om frauderende bedrijven te vinden. Vervolgens sturen ze direct een factuur naar deze bedrijven. Afgelopen periode hebben we steeds vaker geconstateerd dat dit gebeurt.

Enkele adviezen om dit te voorkomen: 

  • Gratis afbeeldingen
    Er zijn websites die gratis afbeeldingen aanbieden, zoals Pixabay, LibreStock en Pexels. Met een goede zoekopdracht kun je hier een heel eind komen. Maar let op dat dit vaak niet onbeperkt is. Controleer dan ook de voorwaarden goed.
  • Fotos kopen
    Foto’s kopen via Stockwebsites is goedkoop en je loopt geen risico om boetes te krijgen. Foto’s op Stockwebsites zijn vaak van goede kwaliteit.Let daarnaast ook altijd op de licentievoorwaarden als je eenmaal een afbeelding hebt gekocht. Deze kunnen per afbeeldingen verschillen.

Toch niet helemaal zeker of bepaalde afbeeldingen (of video’s!) gebruikt mogen worden? Bel ons dan even voor advies op 088 804 05 06.

 

Blog - 30 oktober 2017, geplaatst door BranchePartners
BranchePartners

Hoofdveste 32 b
3992 DG Houten
info@branchepartners.nl

Bel ons voor direct contact:
088 804 05 06

Nieuwsbrief
Lees onze berichten op LinkedIn
BranchePartners op social media